Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας

Αρχαία   θέατρα   Αιτωλοακαρνανίας  ,πολιτισμοί  που  μιλάνε   αλλά  δυστυχώς  πολλών
τ'  αυτιά  είναι  κλειστά .Δεν   γνωρίζω    σε πόσους   εκτός   Αιτωλοακαρνανίας   είναι   γνωστό   όμως  ο Νομός  αυτός    είναι εκείνος  με  τα περισσότερα  αρχαία   θέατρα.
Την χρονιά που πριν λίγο πέρασε στο κατώφλι μας ας δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτισμό μας.
Από τα έξι (6) θέατρα της Αιτ/νίας που θα γνωρίσουμε με εικόνα και λίγα λόγια εκείνο στο ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟ ΑΡΓΟΣ είναι και το πιό άγνωστο στους περισσότερους .
Το αρχαίο Θέατρο του Αμφιλοχικού Άργους είναι το πιο άγνωστο από τα έξι(6) εν συνόλω , εξάλλου μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες έρευνες ή και ανασκαφές για να γνωρίζουμε πολλά.
Βρίσκεται σε μια ελαιόφυτη ιδιοκτησία (κληρονόμων Χούτα) σε απόσταση 12 χλμ. από την Αμφιλοχία κοντά στον σημερινό οικισμό Καινούργιο του τοπικού διαμερίσματος Αμπελακίου.

Την… θέση του πρόδωσε η ύπαρξη 2-3 λαξευτών τοίχων των εδωλίων που βρέθηκαν το 1916 (Κ.Α. Ρωμαίος).
Παρακάτω εικόνες και λίγα λόγια γιά τα ήδη πέντε (5)γνωστά θέατρα στον Νομό μας.
ΣΤΡΑΤΟΥ:
Το αρχαίο Θέατρο της Στράτου χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (περίπου 7.000 θεατές). Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης Στράτου (άλλοτε πρωτεύουσα των Ακαρνάνων) και έχει θέα τον ποταμό Αχελώο και την κοιλάδα του.

ΟΙΝΙΑΔΩΝ:
Το αρχαίο Θέατρο Οινιαδών κρατά τις ρίζες της ιστορίας του από τον 4ο αιώνα π.Χ και είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα 6 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης, όπου πρωτοκατασκευάστηκε από τους Αθηναίους.

ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ:
Για το αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας δεν έχει καθοριστεί επίσημα χρονολογία κατασκευής, αλλά αν υπολογίσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα αρχαία Θέατρα στην Ελλάδα χτίστηκαν περίπου στο ίδιο διάστημα, τότε (αυθαίρετα) μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το Θέατρο της Καλυδώνας χρονολογείται στον 3ο – 4ο αιώνα π.Χ.

ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ:
Το αρχαίο Θέατρο Μακύνειας βρίσκεται σε ένα μικρό πλάτωμα στην ακρόπολη της αρχαίας Μακύνειας. Από τα εδώλια του θεάτρου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα προς τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και τα βουνά της Αχαΐας, Παναχαϊκό και Ερύμανθο.

ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ:
Το αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσης της Νέας Πλευρώνας και σε απόσταση 130 μ. περίπου από την κεντρική πύλη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία Θέατρα, τόσο λόγω της μοναδικής θέας προς τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όσο και της κατασκευαστικής του ιδιαιτερότητας.
Πηγή άντλησης ορισμένων πληροφοριών http://agriniovoice.gr/afieroma-ta6arxaia-theatra-tis-aitoloakarnanias/
Σχόλια-Εργασία : Κώστας Χαμπαίος



Δεν υπάρχουν σχόλια: