Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ειρήνη υπέρτατο κοινωνικό αγαθό


                                                                  Η  Ειρήνη  στον κόσμο .

Διεθνής ημέρα ειρήνης  η  21η του Σεπτέμβρη    που καθιερώθηκε  το  1981  από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) και  από το έτος  2001   εορτάζεται  σε  σταθερή  ημερομηνία  αυτήν που προανέφερα   κάθε  χρόνο .Υπέρτατο κοινωνικό  αγαθό  η ειρήνη  πρέπει να την διαφυλάξουμε  να  την  προωθήσουμε  μικροί  μεγάλοι.Στο   διάβα  των  αιώνων  η ειρήνη  πολλές  φορές  πληγώθηκε, χωριά και πόλεις  ολόκληρες  αφανίστηκαν  ,οικογένειες  ξεκληρίστηκαν   ,μάτια  παιδικά,αθώες  ψυχές    αντίκρισαν  τη  βία  με το που άνοιξαν τα  μάτια   τους, γερόντοι ,ασθενείς ,γυναίκες  μη  μπορώντας   καν  να αμυνθούν  βίωσαν  καταστάσεις  τραγικές.
Μόνο   την τελευταία  εικοσαετία  θέλω να αναφέρω  ενδεικτικά   πως  σε  συρράξεις  έχουν   σκοτωθεί  3.500.000 περίπου   άνθρωποι  από τους οποίους  οι μισοί  ήσαν  παιδιά.Δεν  φτάνει  μόνο  αυτό  αφού πολλά  μένουν  ανάπηρα  από νάρκες  ,εκρηκτικά ,άλλα  ορφανά, άλλα  τα εκμεταλλεύονται, άλλα  τα   κακοποιούν  ,τα βιάζουν.  
Αυτό  που  πρέπει  να   υπάρξει  κυρίως   γιά την ειρήνη ,εκτός πολλών άλλων,  είναι  η εκπαίδευση ,
η  προώθηση   της εκπαίδευσης  γιά   την  ειρήνη  από το  σχολείο  ακόμα ,από το σπίτι  και  μην ξεχνάμε  ότι  η  ειρήνη  δεν  παραβιάζεται  μόνο  με  όπλα   ,με  χημικά  όπλα   και  όλα  αυτά  τα  μαζικά  τερατουργήματα   καταστροφών  ,  αλλά και με άλλες  μορφές   όπως  είναι  η   σωματική  βία,  η  ψυχολογική  βία  , οι βανδαλισμοί  και  όλα  τα   φαινόμενα  αυτά  που  απαξιώνουν  τον  άνθρωπο.

  
Πηγή   εικόνας   (http://schools.fwisd.org/peace/Pages/Default.aspx)



ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» 

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη 
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη 
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα είναι η ειρήνη.
Ο πατέρας που γυρνάει τ’ απόβραδο μ’ ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια 
μ’ ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα 
και οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του είναι 
όπως οι σταγόνες του σταμνιού που παγώνει το νερό στο παράθυρο, 
είναι η ειρήνη. 

 Όταν οι ουλές απ’ τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου 
και μες στους λάκκους που ‘ καψε η πυρκαγιά δένει τα πρώτα της μπουμπούκια η ελπίδα 
κι οι νεκροί μπορούν να γείρουν στον πλευρό τους 
και να κοιμηθούν δίχως παράπονο 
ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου, 
είναι η ειρήνη. 

 Αδέρφια,μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος 
με όλα τα όνειρά μας 
Δώστε τα χέρια αδέρφια μου, 
αυτό ‘ναι η ειρήνη.


Πηγή  (http://fk-thess2010.blogspot.gr/2011/12/photos-peace.html)



Πηγή  δύο   εικόνων  (http://fk-thess2010.blogspot.gr/2011/12/photos-peace.html)

Η   ειρήνη   μέσα  από  την ματιά  της   έβδομης   τέχνης

                                                             ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη


η υπόθεση του έργου

Ο Πόλεμος έχει πιάσει την Ειρήνη και την έχει κλείσει σε μια σπηλιά ενός βουνού. Τοποθέτησε, μάλιστα, μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς, ένα μεγάλο βράχο κι έτσι η Ειρήνη δεν μπορεί να βγει και να είναι μαζί με τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα: ο πόλεμος είναι ο κύριος και αφέντης όλης της γης! Οι άνθρωποι πολεμούν συνεχώς. Οι πόλεις-κράτη της Ελλάδας χτυπιούνται μεταξύ τους ασταμάτητα και κάθε προσπάθεια για ειρήνη είναι χαμένη, αφού η Ειρήνη είναι αιχμάλωτη του πολέμου. Οι άντρες έχουν παρατήσει τα σπίτια τους, τις οικογένειες και τις δουλειές τους και τρέχουν στις μάχες. Η γη είναι εγκαταλελειμμένη, αφού δεν υπάρχει κανείς να την καλλιεργήσει. Τα χωράφια, τα κτήματα, τα αμπέλια και τα περιβόλια όλα χέρσωσαν και οι σοδειές καταστρέφονται.

Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι του και ξεκινά. Φεύγει πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι. Πηγαίνει πρώτα ψηλά στον Όλυμπο για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί συναντά τον θεό Ερμή και του ζητάει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη. Ο Ερμής του λέει ότι οι θεοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την Ειρήνη. Ο Δίας μάλιστα δήλωσε ότι όποιος την ελευθερώσει θα θανατωθεί. Ο Τρυγαίος τότε τάζει δώρα στον Ερμή και του ζητάει να τον βοηθήσει κρυφά γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο. 

Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά …

Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει με κόπο να ελευθερώσει την Ειρήνη! Την βγάζει μέσα από το βράχο μαζί με την Οπώρα και τη Θεωρία. (Η Οπώρα ήταν η προσωποποίηση της πλούσιας καρποφόρας γης και της συγκομιδής των αγαθών και η Θεωρία ήταν η προσωποποίηση των επίσημων αποστολών σε γιορτές φιλικών πόλεων). Όλοι καλωσορίζουν με ενθουσιασμό την Ειρήνη όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν. Όλοι απορούν και αναρωτιούνται γιατί κρατάει τέτοια στάση αντί να χαίρεται και να πανηγυρίζει που ελευθερώθηκε.

Τότε η Ειρήνη εξομολογείται στον Ερμή ότι είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της ειρήνης. Αντίθετα κάποιοι πλουτίζουν από τον πόλεμο (οπλοπώλες) και δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο παρά μόνο για τα κέρδη τους. Γι αυτό κι αυτή τους έχει θυμώσει. Τότε ο Τρυγαίος παρακαλεί την Ειρήνη να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Ο Τρυγαίος μιλά στους ανθρώπους και τους διηγείται όλα όσα έγιναν. Τους μαλώνει για την απαίσια συμπεριφορά τους προς την Ειρήνη. Τους ζητά να συνέλθουν γιατί η καταστροφές του πολέμου έφτασαν στο χειρότερο βαθμό. Οι άνθρωποι δυστυχισμένοι, ταλαιπωρημένοι και κατεστραμμένοι από τον φοβερό πόλεμο παρακαλούν την Ειρήνη να γυρίσει κοντά τους. Την ικετεύουν και τελικά την πείθουν.

Έτσι όλοι είναι ευτυχισμένοι με την επιστροφή της Ειρήνης στη γη και στους ανθρώπους. Ο Τρυγαίος παντρεύεται την Οπώρα και η Θεωρία γυρίζει πίσω στη Βουλή. Όλοι μαζί χαρούμενοι, γλεντούν τρώγοντας και τραγουδώντας.


Σκέψου τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα: Πελοποννησιακός πόλεμος.
 Νικίειος ειρήνη (αντί 50 χρόνια, μόνο 5 χρόνια)
 Καταστροφές των ελληνικών πόλεων - κρατών από τον πόλεμο αυτόν.


Πηγή  (http://dim-galat.pel.sch.gr/projects/akropolis/athens_15eirini.htm)


                                                                       Ναγκασάκι 


Σχόλιο :Kώστας  Χαμπαίος