Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

" ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ "

Στην Σαντορίνη   ακούς  βεντέμα -κάναβα - ασύρτικο- αϊδάνι-αθήρι -
βινσάντο-μανδηλαριά-μαυροτράγανο -νυχτέρι-Μέντζο-βισάντο κ.λ.π .

΄Ολες  οι  λέξεις  αυτές  έχουν να κάνουν  με  τα  αμπέλια ,την καλλιέργειά τους, την
επεξεργασία , την παραγωγή οίνου κ.λ.π.

Ας  τα   πάρουμε  λοιπόν ένα-ένα  επεξηγώντας   τα  και  με εικόνα  βεβαίως.

Βεντέμα  είναι ο  γνωστός μας τρύγος  που  ξεκινά  περίπου στις  8-10  του Αυγούστου και ολοκληρώνεται  εντός μηνός.
     Πηγή εικόνας  (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_100070_10/04/2006_150205)

Πηγή εικόνας  (http://kostaschampaios.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html)

Κάνναβες:

Στη Σαντορίνη υπάρχουν περίπου 200 κάναβες, έτσι λένε τα κτιριακά συγκροτήματα που στεγάζουν τις οινοποιητικές δραστηριότητες μιας οικογένειας. Η Σαντορίνη είναι το σπουδαιότερο ανοιχτό εργαστήριο οινολογίας και ο αρχαιότερος αμπελώνας του κόσμου. Υπάρχουν ευρήματα ανασκαφών 3.500 χρόνων που επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση του νησιού με το κρασί. Το ηφαίστειο που έσκασε το 1650 π.Χ. κατέστρεψε παγκόσμιους πολιτισμούς, όχι όμως και τη σαντορινιά οινοποιητική παράδοση. Ο σεισμός για τους Σαντορινιούς ήταν καταστροφή, αλλά για το κρασί τους ήταν σωσμός. Το αμπέλι έχει προσαρμοστεί επί αιώνες στο ηφαιστειακό χώμα, στο οποίο δεν αναπτύσσεται φυλλοξήρα και άλλα μικρόβια, ούτε χαλάνε τα σταφύλια που ακουμπάνε πάνω του μέχρι να ωριμάσουν. Πουθενά αλλού οι αμπελιές δεν είναι τόσο χαμηλές και στρογγυλές σαν στεφάνι. Είναι ολόκληρη τέχνη να ξεκινήσεις μια στρογγυλή αμπελιά, που να κρατάει δροσερά τα σταφύλια και να τα προστατεύει από τον αέρα που μαστιγώνει το νησί. Είναι ξερικά τα αμπέλια στη Σαντορίνη, δηλαδή δεν ποτίζονται. Τα ποτίζει η ανεδοσά, ευεργετική αραιή ομίχλη που σκεπάζει το πρωί το νησί.

ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΚΑΝΑΒΕΣ
«Κα νυχτέρι πίνεται του χρόνου», λένε οι Μπορειανοί, γι αυτό οι σαντορινιές κάναβες παλαιώνουν το κρασί τους από 5 χρόνια και πάνω. Στα πατητήρια των σταφυλιών υπάρχουν εσοχές στους τοίχους όπου τοποθετούνται τα λυχνάρια φωτισμού. Υπάρχει κι ένα μικρό παράθυρο για να μπαίνει λίγος αέρας. Το φως και ο αέρας βλάπτουν τα κρασιά, ιδιαίτερα τα λευκά. Οι κάναβες διαθέτουν στους πελάτες τους άφθονο χρόνο και άριστα διακοσμημένους χώρους γευσιγνωσίας και γευσιλογίας, για να δοκιμάσουν τα κρασιά και να συζητήσουν γι αυτά. Σε ρωτούν: «Θέλετε λευκό ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι; ΄Η κόκκινο μαντηλαριά, βουδόματο, μαυροτράγανο, αετονύχι, μαυράθηρο;». Έστω κι αν δεν καταλαβαίνει κάποιος τις μελωδικές αυτές λέξεις, νοιώθει πληρότητα μόλις τις ακούει. Φαίνεται πως όλες οι όμορφες λέξεις προϋπάρχουν μέσα στους ανθρώπους και είναι θέμα θέλησης και χρόνου το πότε θα τις ακούσουν και ειδικά στη Σαντορίνη το πότε θα τις γευθούν.



Κάναβα  στην  Σαντορίνη  .
΄Ενα από τα παλιά και αυθεντικά οινοποιεία της Σαντορίνης. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1830, άντεξε τον σεισμό του 1956 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή των ονομαστών κρασιών του νησιού τα οποία, σε πείσμα της μαζικής παραγωγής, φτιάχνονται εδώ με τον κανονικό παραδοσιακό τρόπο.

Πηγή   εικόνας  (http://www.omorfipoli.com/artspace.shtml)
Στον   παραπάνω σύνδεσμο ανοίγοντάς  τον θα δείτε  πως είναι  οι κάναβες  του νησιού.


Στον  παρακάτω σύνδεσμο θα δούμε  τις  ποικιλίες  σταφυλιών  τα είδη  κρασιού  κ.λ.π 


Οινοποιεία   και αμπελώνες  στην Σαντορίνη  στον παρακάτω  σύνδεσμο


Να   σημειώσω ότι σχετική είναι και η  πρόσφατη εργασία  μου  με  θέμα: 

                    "ΒΕΝΤΕΜΑ" Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ ΤΡΥΓΟΣ