Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Παναγία Εκατονταπυλιανή -Πάρος



Στην   Παροικιά  της Πάρου  οι πιστοί  φέτος  τον  Δεκαπεντάυγουστο θα  γιορτάσουν  ,θα  τιμήσουν  την  Παναγιά    την  Εκατονταπυλιανή  και θα προσευχηθούν   εκτός   των άλλων   να  μην   βρούνε  άλλα  κακά  το όμορφο  αυτό Κυκλαδονήσι ,μετά  τα  δύο  γεγονότα  που συγκλόνισαν  τις  Κυκλάδες  και έκαναν  αίσθηση  στο    πανελλήνιο .Φυσικά  και  οι  προσευχές  θα  είναι  γιά
υγεία  ,ευημερία  ,να  βρεί  το δρόμο  της  η χώρα   μας  , να επιστρέψουν το συντομότερο στην εργασία τους  όλοι εκείνοι που έχασαν τις  δουλειές  τους, να  αποκατασταθεί  πράγματι  η Δημοκρατία με όλες  τις έννοιες  ,να υπάρξει  ισονομία, ισοπολιτεία  ,να επανέλθουν  οι  χαμένες  αξίες   ηθικές  κυρίως ,τα παιδιά  μας   να βρούνε  τον δρόμο  τους  ,να  βαδίσουν  σε  δρόμους  αγάπης, αξιών,   αρετής   κ.λ.π.


Η εικόνα   της  Παναγιάς  της   Εκατονταπυλιανής.

Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται  στην  Παροικιά  της Πάρου  τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Πηγή   εικόνας  (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=3023)

Η χαρακτηριστική της ονομασία σύμφωνα με τον μύθο προέρχεται από τις εκατό  πύλες της εκ των οποίων μια μυστική δεν έχει βρεθεί ακόμα, και η παράδοση θέλει όταν βρεθεί η εκατοστή «θα πάρουμε την πόλη».
Μια άλλη εκδοχή λέει πως το όνομα της το πήρε από το τοπονύμιο «καταπόλα», το οποίο συναντάται και σε άλλα νησιά του κυκλαδικού χώρου και επομένως  Καταπολιανή είναι η ευρισκόμενη «κατά την πόλην».

Κατά την Βυζαντινή περίοδο λειτούργησε και  ως γυναικείο μοναστήρι.

Πηγή σχολίου  μου που είναι εντός πλαισίου (http://lyk-parou.kyk.sch.gr/diagonismos2012/sightseen/ekatontapiliani.html)







Πηγή εικόνας (http://kostasbizas.blogspot.gr/2011_05_01_archive.html)



Πηγή  εικόνων (http://www.paros-houses.eu/gr/paros_places.html)





ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ (ή ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗ)
ΠΑΡΟΣ
'Ενα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης και σύμφωνα με μια παράδοση πήρε το όνομά της επειδή βρισκόταν έξω από την πόλη (Κατάπολα), ενώ με άλλη, επειδή είχε «εκατό πύλες». Η εκκλησία αναστηλώθηκε το 1962 από τον καθηγητή Αναστ. Ορλάνδο και γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Η εκκλησία λέγεται ότι ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, όταν κατευθυνόταν στους Αγίους Τόπους (326) για την αναζήτηση του Τίμιου Σταυρού, είτε από το Μ. Κωνσταντίνο σε εκτέλεση τάματος της μητέρας του. Βέβαιο είναι, πως στον 4ο αι. υπήρχε στη θέση της σημερινής εκκλησίας ένα παρεκκλήσι (σήμερα του Αγίου Νικολάου) χτισμένο στη θέση αρχαίου ελληνικού οικοδομήματος (γυμνασίου ή ναού). Σ' αυτό το αρχικό οικοδόμημα έγιναν προσθήκες, ενώ τη μνημειακή της μορφή απέκτησε η εκκλησία την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αι.). Στο εσωτερικό του ναού, με το ωραίο μαρμάρινο τέμπλο και την εικόνα της Κοίμησης, αξίζει να προσέξουμε την εικόνα της Παναγίας, αριστερά από την είσοδο, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τον τάφο της Όσιας Θεοκτίστης, η οποία αγίασε στο νησί, το σύνθρονο πίσω από την Αγία Τράπεζα και το πρωτοχριστιανικό βαπτιστήριο.

   
Πηγή   σχολίου   μου  που  βρίσκεται στο  πλαίσιο γιά την  Παναγιά  ο σύνδεσμος :   (http://www.golden-greece.gr/politismos/parosekatontapyliani.html  )

Στον   σύνδεσμο  αυτό υπάρχουν  εικόνες   του σπουδαίου αυτού  βυζαντινού μνημείου .                                          

Τα 6 παρεκκλήσια που θα δείτε εντός του τείχους είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Φίλιππο, την Αγία Θεοδοσία, τον Άγιο Δημήτριο και την Οσία Θεοκτίστη. Η τελευταία, μάλιστα, τιμάται και ως πολιούχος στην Παροικιά, καθώς έζησε εκεί ολομόναχη όταν, απογοητευμένοι από τις συνεχείς πειρατικές επιδρομές, οι κάτοικοι εγκατέλειπαν την περιοχή για άλλα ασφαλέστερα μέρη. Η Οσία Θεοκτίστη αρνήθηκε να αφήσει τον τόπο της, παρέμεινε εκεί με πείσμα, μόνασε και όταν πέθανε, τάφηκε στο χώρο που τώρα βρίσκεται το ομώνυμο παρεκκλήσι.  


Πηγή  σχολίου  μου και εικόνας  ( http://www.paros-1.gr/2011/04/blog-post.html )

Παναγία
της Εκατονταπυλιανής
 
Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικία, πρωτεύουσα της νήσου Πάρου.
Yπάρχουν δύο ονομασίες
γι' αυτό το ναό: " Καταπολιανή " και " Εκατονταπυλιανή ".
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι το πραγματικό όνομα του ναού είναι το πρώτο, και τούτο γιατί βρισκόταν "κατά την πόλιν", προς το μέρος
δηλαδή της αρχαίας πόλης, και ότι το δεύτερο είναι δημιούργημα των λογίων του 17ου αιώνα, που θέλησαν να δώσουν
 μ' αυτό περισσότερη μεγαλοπρέπεια στο ναό. Νεώτερες όμως έρευνες στις
πηγές απέδειξαν ότι και οι δύο αυτές ονομασίες είναι σύγχρονες και βρίσκονταν σε παράλληλη χρήση από τα μέσα του 16ου αιώνα. Σήμερα η επίσημη ονομασία του ναού είναι Εκατονταπυλιανή.
Η παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα σχετικά με την ονομασία Εκατονταπυλιανή έχει ως εξής: "Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη"...
 
Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη μας πληροφορεί ότι, όταν    η Αγία Ελένη μητέρα του πρώτου χριστιανού
αυτοκράτορα Κων/νου του Μεγάλου, πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον
Τίμιο Σταυρό , ήλθε με το πλοίο της στην Πάρο. Κοντά στο λιμάνι, στη θέση που βρίσκεται η Εκατονταπυλιανή, υπήρχε τότε ένας μικρός ναός. Σ' αυτό το ναό προσευχήθηκε κι έκανε ένα τάμα:
Αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, να κτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε αυτόν τον μεγαλόπρεπο ναό.
Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η Αγ. Ελένη δεν πρόφτασε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της. Έδωσε όμως εντολή στον γιο της, τον αυτοκράτορα
Κωνσταντίνο, ο οποίος πραγματοποίησε το τάμα της μητέρας του, κτίζοντας αυτόν το ναό.

Πηγή  σχολίου  μου που αναφέρεται   στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή (http://www.neolaia.de/2opseis/DaneiaeeU/periodiko17/Daiaassa/daiaassa.html)
Και   άλλα  στοιχεία   με εικονικό αρχείο  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: